Duhovna priča - Čaša mlijeka




Jedan siromašan mladić, prodavao je robu hodajući od vrata do vrata..., da bi platio školovanje. Umoran i jako gladan,odlučio je da zamoli za malo hrane na vratima sledeće kuće. Ipak, kad mu je mlada i veoma lijepa žena otvorila vrata,posramio se, i umjesto da zatraži malo hrane, zatražio je samo čašu vode.


Mladoj se ženi, vidjevši ga, učini da je možda gladan, i umjesto vode, dade mu veliku čašu mlijeka. On prihvati čašu i vrlo brzo je popi, zatim je upita: Koliko sam dužan? Ona odgovori: Majka nas je učila da se ljubaznost nenaplaćuje.
Onda, od srca vam hvala - reče mladić. Mladić Howard Kelly, se odlazeći od te kuće, nije samo osjećao fizički jačim, već je i vjera u Boga i čovjeka u njemu takođe ojačala, a bio je prije toga spreman da odustane i sve napusti.
Godinama kasnije, ta žena se jako razboljela. Lokalni doktori su bili nemoćni. Napokon, uputili su je u veliki grad gde su postojali specijalisti koji su mogli da prouče tu rijetku bolest koju je imala. Dr. Howard Kelly je pozvan takođe na konsultacije. Kada je čuo ime grada, čudno svjetlo je obasjalo njegove oči.
Odmah je ustao i sišao do hola gde je bila njena soba. Ogrnut doktorskim mantilom ušao je da je vidi. Prepoznao ju je odmah. Vratio se u sobu za konsultacije odlučan da pruži sve od sebe da bi joj spasio život. Od tog dana obratio je specijalnu pažnju na njen slučaj.
Nakon dugačke borbe bitka je dobivena. Dr. Kelly je zatražio od finansijske službe da mu dostavi konačni obračun za njeno liječenje, na odobravanje.
Kad je dobio račun, pogledao ga je i dopisao nešto na dnu računa, i poslao joj je račun.Kada je žena dobila račun, plašila se da ga otvori - bila je sigurna da će morati do kraja života da plaća. Ipak, pogledala ga je, i nešto što je bilo napisano,na dnu racuna, privuklo je njenu pažnju.


Pisalo je: "Plaćeno u potpunosti jednom čašom mlijeka", potpis, Dr. Howard Kelly.

Suze radosnice su joj preplavile lice, i njeno sretno srce je molilo:

"Hvala ti Bože što se tvoja ljubav širi svugdje po ljudskim srcima i rukama!"